Menu

Zelf schaatsen slijpen

Zelf je schaatsen slijpen is niet moeilijk. Wel heb je hiervoor het juiste materiaal nodig: een slijpblok, een slijpsteen en afbraamsteen. Lees hier meer over dit materiaal.

Noren schaatsen hebben ook een ronding. Bij elke slijpbeurt verliest de schaats een beetje ronding en wordt deze vlakker. Je schaats ronden kun je niet zelf, ga hiervoor naar een specialist in de buurt, klik hier voor een overzicht of hier om meer te lezen over de ronding.

Let op; deze instructie is voor het slijpen van noren schaatsen. IJshockey- en kunstschaatsen worden machinaal geslepen omdat deze een hol glijvlak hebben. Hier lees je meer over het slijpen van ijshockey- en kunstschaatsen.

Heb je slijptafel, slijpsteen en afbraamsteentje in huis? Dan kunnen we aan de slag!

Stap 1.In de slijptafel

Plaats je schaatsen in de slijptafel. Zorg ervoor dat de achterkant van de schaatsen op gelijke hoogte zit en dat de onderkant van de ijzers tegen de hoogte aanslag zit.

Stap 2. De grove kant

Maak met de grove kant van de slijpsteen een diagonale beweging over de ijzers. Hierdoor creeer je een braam op het ijzer. Maak lange halen over het hele ijzer en druk niet te hard. Door de grove steen te gebruiken slijp je relatief veel ijzer van je schaats, doe dit dus niet te lang. Je kunt de slijptafel tussendoor omdraaien zodat de punten naar je toewijzen. Hiermee voorkom je dat je ongelijkmatig slijpt. Stop zodra je overal een braam voelt, zowel aan de binnenkant als buitenkant van de schaats.

Stap 3. Afbramen

Gebruik het afbraamsteentje om de ontstane braam weg te halen. Zorg er voor dat het afbraam steentje op de slijptafel en tegen je ijzer is gedrukt en haal in een beweging langs het ijzer.

Stap 4. De fijne kant

Gebruik nu de fijne kant van de slijpsteen en maak hiermee diagonale halen over de ijzers. Ga hiermee door tot je weer overal een (kleine) braam voelt. Maak nu nog een aantal rechte bewegingen over het ijzer (in de lengte van de ijzers). Hierdoor zorg je dat ontstane diagonale krasjes in je ijzer weer recht komen te liggen. Deze gaan we in een latere stap weg polijsten zodat het glij oppervlak blinkt als een spiegel!

Stap 5. Weer afbramen

Gebruik weer het afbraam steentje om de braam te verwijderen.

Stap 6. Polijsten

Hoewel de fijne kant van de slijpsteen al een goed resultaat geeft en voor recreatief gebruik volstaat, zullen meer geoefende schaatsers hun ijzers nog polijsten. Dit kan met speciale polijstdriehoeken of diamant stenen. Maak eerst weer diagonale bewegingen en ga langzaam over naar rechte halen. Bekijk het glijoppervlak van de schaats tegenin het licht. Je bent klaar als je een mooi glimmend oppervlakte ziet.

Stap 7. Opnieuw afbramen

Haal voor de laatste keer voorzichtig je afbraamsteentje langs je ijzers!

Je schaatsen zijn nu zo scherp dat je er een brood mee kunt snijden! Veel schaatsplezier.

Wil je alles nog eens rustig bekijken? We hebben een overzichtje gemaakt van de beste instructie video's! Verder is het belangrijk dat je je schaatsen droog en veilig bewaard. Hier lees je daar meer over. Als laatste willen we je nog wijzen op onze pagina met handige tips.